Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 5 december 2017

D66 pleit in commissievergadering voor Ja-Ja sticker en statiegeldalliantie

D66 Tilburg gaat voor een duurzame en schone stad. Daarom heeft raadscommissielid Julian Zieleman tijdens de commissievergadering leefbaarheid van maandag 4 december (wederom) aandacht gevraagd voor de Ja-Ja sticker en de statiegeldalliantie.

Ja-Ja sticker
Al sinds mei 2016 pleit D66 voor de invoering van de Ja-Ja sticker in Tilburg. Door een recente positieve uitspraak van de rechter in een zaak tussen de gemeente Amsterdam en de folderbranche staan de lichten op groen om nu ook in Tilburg door te pakken. Tijdens de commissievergadering vroeg D66 aan het college wanneer het met een raadsvoorstel komt. Het college stelde vervolgens voor om eerst met een consequentie-onderzoek te komen om daar met de commissie leefbaarheid over van gedachten te wisselen. Na de bespreking van dit onderzoek zal moeten blijken of er in de raad voldoende steun is om daadwerkelijk een Ja-Ja sticker in Tilburg in te voeren. Het is nog niet bekend wanneer dit onderzoek op de agenda van de commissie staat.

Statiegeldalliantie
Maandag 27 november is de Statiegeldalliantie gelanceerd. De statiegeldalliantie bestaat uit diverse maatschappelijke organisaties uit Nederland en Vlaanderen die samen de krachten bundelen om beide landen ertoe te bewegen statiegeld op Petflesjes en blikjes in te voeren. Eerder dit jaar bleek uit een studie van CE Delft dat de invoering van statiegeld op blikjes en flesjes de hoeveelheid zwerfafval in Nederland met negentig procent kan reduceren. Hierdoor zouden overlast, dierenleed en opruimkosten kunnen worden verminderd. Ook in Tilburg ervaren we veel overlast van zwerfafval. D66 vroeg het college daarom om zich aan te sluiten bij de statiegeldalliantie en zich zo uit te spreken vóór statiegeld en tegen zwerfafval. Dit voorstel kon op voldoende steun rekenen in de commissie, zodat de gemeente zich gaat aansluiten bij de statiegeldalliantie.