Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 4 juni 2019

Een ja voor deelname aan het wietexperiment

Gemeente Tilburg heeft zich aangemeld voor het wietexperiment. Een prima keuze volgens D66 Tilburg. De fractie heeft zich de afgelopen jaren al regelmatig door middel van moties of vragen aangegeven dat het huidige wietbeleid niet werkt. Vandaar dat we blij zijn met deze eerste stap.

De huidige situatie bij de coffeeshops is verre van optimaal. De eigenaren kopen hun wiet bij niet erkende en onzichtbare partijen. Dat kunnen criminelen zijn die hiermee hun geld verdienen. Omdat de koopwaar via ‘de achterdeur’ binnenkomt en dit niet wordt geregistreerd blijft onduidelijk wie de verkoper zijn, hoe de financiële en belastingtechnische zaken zijn en wat de kwaliteit van de koopwaar is. Voor ons onbegrijpelijk. Vandaar de urgentie.

D66 streeft er al lang naar op landelijk niveau om dit proces transparant en volgens de regels te laten verlopen. Nu blijft de achterdeur een duistere ingang naar een coffeeshop. Het dient wel gezegd te worden dat wanneer de koopwaar wel in de winkel is, het verkoopproces heel transparant is en volgens de regels. Dit alles is prima geregeld.

Op lokaal niveau heeft D66 Tilburg zich al jaren voor dit dossier ingezet. Uit eigen onderzoek blijkt dan ook dat het merendeel van de Nederlandse bevolking een oplossing wil voor deze achterdeur. Helaas is de invloed van een paar mensen groter dan wat de politieke partijen willen. Fijn dat er nu eindelijk beweging in gaat komen. Gemeenten kunnen zich nu aanmelden voor het experiment. Belangrijkste winst van dit experiment is dat de achterdeur gesloten blijft en ‘normaal’ de wiet kan kopen bij telers die bekend zijn en volgens de regels werken. Zodat we een goed beeld hebben van de kwaliteit, veiligheid, gezondheid en de financiën.

Er zijn echter nog wat voorwaarden gesteld aan de gemeenten zoals het I-Criterium. Dit geeft aan of alleen mensen met een Nederlands paspoort de wiet mogen kopen. Ook nog een aantal andere zaken dienen nog verder te worden uitgewerkt voordat met definitief van start kan gaan. Uiteindelijk kunnen 6-10 gemeenten aan het experiment participeren. Dus Tilburg is nog niet zeker van de zaak. Echter wij als fractie staan er wel 100% achter de keuze: weg achterdeur en meer duidelijkheid in gezondheid en financiën.

Jan Stoop
Woordvoerder Drugsbeleid