Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 29 augustus 2019

Tilburg doet mee aan landelijk wietexperiment

Tilburg is één van de tien genomineerde gemeenten die voorgedragen wordt als deelnemer voor het experiment voor verdere regulering van de wietteelt.

Vanochtend is door de commissie officieel bekendgemaakt welke gemeenten eraan deelnemen. Gelukkig zitten wij daarbij. Een mooie uitdaging voor de gemeente Tilburg!

D66 heeft zowel in Tilburg als landelijk, met Tweede Kamerlid Vera Bergkamp als aanjager, al jaren aan dit dossier de nodige aandacht gegeven.  Door diverse initiatieven zijn we in de fase beland dat we nu echt gaan doorpakken. De achterdeur die nu nog wordt gehanteerd en waarmee wiet niet legaal het legale circuit inkomt is niet van deze tijd. Kwalitatief, qua veiligheid maar ook administratief en financieel blijkt dit alles een black box te zijn. Daarom is het goed om daar definitief afscheid van te nemen. In 2021 weet een klant van een coffeeshop precies wat bij koopt. Dit is ook belangrijk vanwege de gezondheidsrisico’s.

Mooi dat de gemeente Tilburg aan het wietexperiment kan deelnemen. Echter we zijn ons er ook bewust van dat er nog veel werk te doen is om dit complexe proces goed en zorgvuldig te laten verlopen. Wij zullen dan ook nauwkeurig de komende anderhalf jaar in de voorbereiding blijven toetsen of het wietexperiment aan de juiste criteria voldoet, zodat het wietexperiment in 2021 soepel van start gaat.

Gelukkig zijn we niet alleen. Nog 9 andere gemeenten, waaronder een aantal van vergelijkbare grootte, gaan hun ervaringen delen. Samen zorgen we ervoor dat dit experiment een succes wordt en dat van de uitkomsten leren. De tijd is er rijp voor en wij staan er klaar voor!

Wij zullen u zeker de komende tijd meenemen in de ontwikkelingen in de aanloopperiode van dit experiment. Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Jan Stoop
woordvoerder drugsbeleid